top of page
Search

Reisebrev fra Tyskland og Polentur med 9. og 10. trinn.

Klokken 06.00 onsdag 20. April var vi en spent og nysgjerrig gjeng som gikk på Aktive fredsreisers buss. Vi ble møtt av Tomasskolens trøtte, men også blide ansikter. Vi fant våre ledige seter og gjorde oss klar for den lange, men også innholdsrike reisen som lå foran oss.

Reisen startet med buss og stor ferje over til Tyskland. For mange av oss var dette en stor opplevelse i seg selv. Vi kjente alle på vonde bein etter bussturen, men båten måtte utforskes i alle mulige retninger. Som lærer var det gøy å se mine elever, men også den andre skolens elever utforskertrang og selvstendighet.

Fra Tyskland gikk turen videre til Polen. Vår første natt i Polen startet noe uheldig, hotellet hadde ikke booket oss inn. Vi var alle slitne og noe sånt var vi ikke helt klare for, usikkerheten og utålmodigheten kom snikende på. Likevel viste elevene stor tålmodighet og bruke hverandre som pute og selskap mens de ventet i sofagruppene i resepsjonen. Guiden og lærerne ved Tomasskolen fikk på en god blanding mellom engelsk og fingerspråk skaffet rom til alle elevene.

Vårt første møte med andre verdenskrig var guidet tur på Auschwitz 1 og Auschwitz 2 Birkenau. Dette er to konsentrasjonsleirer som lå i Polen. Her fikk vi fortalt om mange av de grufulle tingene som skjedde på disse plassene. Guiden fortalte oss ikke bare om hvordan det ble gjennomført, men hun hadde detaljerte historier som hun hadde hørt fra tidligere innsatte. Vi kjente alle på smerten og all fortvilelsen som hadde funnet sted her. Vi avsluttet denne dagen med en seremoni ved en minnegrav for alle som omkom ved Auschwitz 2 Birkenau. Vi samlet oss, noen leste dikt og la ned blomster. Vi fikk høre fra guiden vår at dette gjør vi for å ikke glemme. Aldri glem denne historien sa hun. La aldri dette gjenta seg påpekte hun, mens vi ble stående i stillheten for å samle tankene våre.

Dagen etter var det tid for å besøke saltgruvene. Vennskapene mellom skolene hadde begynt å utvikle seg og det føles ut som en stor skole skulle ta seg nedover i gruvegangene. Vi fikk guidet oss gjennom trapper og smale ganger, vi var helt nede på 130 meter under bakken. Resten av dagen fikk elevene muligheten til å utforske Krakow på egenhånd. Noe som jeg tror var svært lærerikt for mange, her fikk de utfordret sine språkkunnskaper, kart og stedsans og ikke minst samholdet med de andre elevene. Vi avsluttet dagen med polske tradisjoner innen mat, musikk og dans.

Videre gikk turen til Tyskland og Tropical Island. Elevene løp inn på badeanlegget. Det var gigantisk. Det var en svær lufthangar som tidligere ble brukt for å lage luftskip, men som nå var blitt gjort om til et tropisk badeanlegg. Elevene forsvant i alle retninger innimellom palmetrær, flamingoer og bassenger.

Mandagen våknet vi opp i herlige Berlin. For noen av oss var det ikke fult så herlig, omgangssjuka hadde tatt seg en liten tur innom bussen. Så noen av lærere hadde en tung start på dagen. For de som hadde et immunforsvar av stål, gikk turen videre til Stasi fengselet. Her lærte elevene om hvordan livet var i Tyskland etter andre verdenskrig. Etter en felles lunsj, var det shopping og sightseeing i Berlin.

Den nest siste dagen kjørte vi innom kvinneleiren Ravensbruck. Her fikk vi en guidet tur gjennom leiren. Vi avsluttet turen med sang og la ned roser ved innsjøen like ved. Guiden avsluttet turen med kloke ord om hvorfor det er viktig å vise omtanke og kjærlighet til alle i rundt oss.

Siste dagen ble brukt i bussen med film, kortspill, masse godteri og enda mer latter.


0 comments

Recent Posts

See All

Ungdomsskole på Vollan skole

Vollan skole er en 1 - 10 skole. Det betyr at vi har et helhetlig skoletilbud og hvor det er mulig å gå hele grunnskolen ved samme skole. Det sikrer god kontinuitet og gode overganger. ' Det er ikke

Comentários


bottom of page